Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΑΡΧΕΙΟ: Έντονη Κακοκαιρία Ανατολικής Ελλάδας 30-31/10/2006

ΑΡΧΕΙΟ: Σαν σήμερα, πριν από 6 χρόνια ένας έντονος συνδυασμός υψηλών πιέσεων σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη με χαμηλές πιέσεις στο Αιγαίο έπαιρνε σάρκα και οστά, οργανώνοντας μια μεγάλης έντασης κακοκαιρία, από αυτές που δεν επαναλαμβάνονται συχνά. Το χαμηλό  βαρομετρικό, που δημιουργήθηκε με κέντρο στο ΝΑ Αιγαίο, επηρέασε σχεδόν εξ' ολοκλήρου την Ανατολική Ελλάδα φέρνοντας βαρύ καιρό με πολύ ενισχυμένους βοριάδες και σημαντικές βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και αρκετής έντασης. Οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα χαμηλές γι' αυτό και τα χιόνια είχαν περιοριστεί στα πιο ψηλά βουνά της χώρας.

Ο καιρός χάλασε αρχικά στις βορειότερες περιοχές τη Δευτέρα 30 του μηνός και στη συνέχεια επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο το Αιγαίο, τα ανατολικά προσήνεμα και την Κρήτη και εξαθένησε σημαντικά την επόμενη μέρα το βράδι.


Η κακοκαιρία αυτή ήταν ιδιαίτερης έντασης και είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύ υψηλά ποσά υετού σε όλη την Ανατολική Ελλάδα, που σε κάποιες περιοχές, δεν έχουν επαναληφθεί στα επόμενα 6 χρόνια σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία του έτους.


Χάρτης αναπαράστασης πιέσεων της κακοκαιρίας (CFS Reanalysis)*:


From Weather 2006-2007

Παραθέτω και τη δορυφορική φωτογραφία στις 31/10/2006 η οποία είναι ίσως από τις πιο εντυπωσιακές που μπορεί να επιδείξει το Αιγαίο**:

From Weather 2006-2007


Στη Δροσιά Αττικής τα φαινόμενα ξεκίνησαν πριν το μεσημέρι της Δευτέρας και σταμάτησαν προς το τέλος της Τρίτης. Είχαν σχεδόν συνεχή χαρακτήρα και, όπως μπορείτε να δείτε από τη χρονοσειρά της ραγδαιότητας που ακολουθεί, για μια περίοδο 24 περίπου ωρών δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου παύση των φαινομένων.

Χρονοσειρά Ραγδαιότητας Βροχόπτωσης στη Δροσιά Αττικής

From Weather 2006-2007


Η τελική σούμα έφτασε τα 113 χιλιοστά βροχόπτωσης σε μιάμιση μέρα ενώ στο πιο έντονο 24ωρο, από τις 8 το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι τις 8 το απόγευμα της επομένης έπεσαν περίπου 94 χιλιοστά νερού.

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 5 χρόνια και να φτάσουμε στο Φεβρουάριο του 2011 για να ξαναδούμε ανάλογες ποσότητες βροχόπτωσης σε διάρκεια 24ωρών.

Την κακοκαιρία αυτή διαδέχθηκε μετά από 4 ημέρες μια ακόμα ιδιαίτερη κακοκαιρία: Αυτή που έφερε την πιο πρώιμη χιονόπτωση αλλά και χιονόστρωση στη Δροσιά και γενικότερα στα ημιπεδινά της βόρειας Αττικής. Μερικές πληροφορίες για αυτή την ψυχρή εισβολή έχω γράψει εδώ:

Πρώιμη Ψυχρή Εισβολή στην Ελλάδα με Χιονοπτώσεις στα Ανατολικά Προσήνεμα 



*πηγή χάρτη: http://www.wetterzentrale.de
**δορυφορική από: http://lance-modis.eosdis.nasa.gov/imagery/subsets/?area=eu


Δεν υπάρχουν σχόλια: